Crypto Markets Zie Rood: BTC gaat terug naar $10.000 terwijl DeFi Bubble Bursts

Na weken van solide winsten en sterke plateaus, lijkt het erop dat de crypto-markten op weg zijn naar het correctieseizoen.

Bitcoin is gestaag gedaald sinds donderdag van deze week – afgelopen vrijdag zat Bitcoin comfortabel rond de $11.440, waar het grotendeels bleef voordat het op woensdag een piek van iets meer dan $12.000 bereikte.

Het bereik van meer dan $12.000 leek echter een kleinschalige verkoop te veroorzaken. Aan het eind van de dag op woensdag bleek uit gegevens van CoinMarketCap dat BTC rond de $11.350 was gedaald. Aan het eind van de dag op donderdag was Bitcoin gedaald tot $10.800. Op het moment van de pers was de prijs gedaald tot $10.450, nadat hij een keer eerder op de dag onder $10.200 was gezakt.

Sommige gegevensbronnen toonden aan dat Bitcoin zelfs kortstondig was gedaald tot net onder $10.000 op Binance, de grafiek die het BTC/USDT-handelspaar volgde toonde een duik naar $9.990.

Nu is het echter onduidelijk of de daling zal doorgaan. Deze 48-uurs koersduik roept echter wel de vraag op: zal BTC opnieuw $10.000 testen?

Bitcoin is misschien aan het herleiden om het laatste CME ‚koersgat‘ in te vullen.

Voor sommige analisten is het antwoord ja. Terwijl Bitcoin momenteel weer boven de $10.000 uitkomt, lijkt een aantal commentatoren te geloven dat de prijzen zo laag als $9.700 zouden kunnen dalen – een cijfer dat in overeenstemming zou zijn met het meest recente ‚CME-gat‘.

Het ‚CME gap‘ fenomeen vindt plaats wanneer de Bitcoin-markten een scherpe beweging maken buiten de handelsuren voor de Bitcoin-futures-markten van de CME. Dit resulteert in een letterlijk ‚gat‘ in de Bitcoin-koersgrafieken.

Daarom worden deze gaten ‚opgevuld‘ als de Bitcoin-prijs terugkeert om het prijsgebied dat ontbreekt in het gat op de CME-grafiek opnieuw te testen. Omdat het gat rond de $9700-zone ligt, is het mogelijk dat de Bitcoin op zijn minst zo laag valt.

De dip van BTC zou een daling van de aandelenkoersen kunnen weerspiegelen…

Het prijsverschil kan echter niet de enige reden zijn dat Bitcoin weer onder de $10.000 uitkomt. Sommige analisten geloven zelfs dat de prijsdaling te maken heeft met een verhoogde correlatie tussen Bitcoin en de traditionele activamarkten.

Daarom geloven sommige analisten dat de BTC-dip eigenlijk een echo is van een grote hit to tech-sector aandelen die resulteerde in een 4 procent crash in de S&P 500 op vrijdag 4 september.

Crypto commentator Lark Davis schreef op Twitter dat de correlatie tussen Crypto Cash en de aandelenmarkten alleen maar sterker zal worden naarmate meer institutionele beleggers de crypto-markten blijven betreden: „S&P 500 dumpen, en oh grote verrassing #bitcoin is ook!!! Naarmate meer en meer instellingen komen, wordt dit werkelijkheid“, zei hij.

Interessant is echter dat dips in beide aandelenmarkten en Bitcoin-prijzen veel ernstiger waren dan een dip in de prijs van goud, zoals de bekende goudzoeker en Bitcoin-beer Peter Schiff al snel aangaf.

„Terwijl het goud daalde, daalde het veel minder dan de markt,“ schreef hij op Twitter. „Goud steeg in waarde ten opzichte van de aandelen. #Bitcoin daarentegen daalde veel meer dan de markt. Voor #goudeigenaren werden de aandelen goedkoper. Voor Bitcoin-eigenaren werden ze duurder“, schreef hij op donderdag 3 september.

En inderdaad, door de perstijd, toen Bitcoin en de aandelenkoersen nog in het rood-goud zaten, leek het erop dat ze een snelle comeback maakten. De prijs per ounce had de afgelopen 24 uur een winst van 0,28 procent opgeleverd – niet onbelangrijk, gezien de toestand van de markten in het algemeen.

Bitcoin’s duik in ETH en verder…

Naast Bitcoin hebben de crypto-markten in het algemeen echter ook een beetje een klap gekregen.

Zo heeft bijvoorbeeld de prijs van Ethereum – dat al weken hoog ligt – eindelijk een duik genomen. In de perstijd was de prijs van ETH gedaald tot 397,73 dollar, met een daling van 8,34 procent in de laatste 24 uur. Op woensdag bereikte ETH een jaarlijks hoogtepunt van ongeveer 486 dollar.

De daling van de prijs van ETH zou gedeeltelijk kunnen gebeuren in correlatie met wat er gaande is in de BTC-markten. Er zijn echter enkele theorieën die uniek zijn voor ETH en die analisten gebruiken om de prijsdaling te verklaren.

Ten eerste gingen de transactiekosten op het Ethereum-netwerk door het dak: volgens on-chain analytics firm Glassnode verdienden de mijnwerkers op het netwerk meer dan $500.000 aan vergoedingen in slechts één uur op 1 september. De stijging van de vergoedingen, gekoppeld aan een vertraging van de transactiesnelheden, kan bijdragen tot de prijsdaling van ETH.

En inderdaad, voorspelde Stuart Popejoy, mede-stichter en voorzitter van blockchain-infrastructuurfirma Kadena, vroeger deze week de daling van de prijs van ETH in een e-mail aan de Magnaten van Financiën.

„ETH 1.0 is duidelijk op een oorlogspad om miljoenen dollars in gasprijzen in de loop van de volgende paar weken af te tappen,“ Stuart Popejoy zei. „Uiteindelijk zal er een nieuw evenwicht zijn als er genoeg gas wordt uitgestoten om de prijzen terug te brengen naar de realiteit.“

En ooh, de realiteit kan echt pijn doen.

DeFi-muntjes vallen ook weg.

De prijsdaling van ETH lijkt ook te zijn uitgewaaierd naar andere activa in het DeFi-ecosysteem (decentrale financiering).

Al wekenlang zijn er zelfs een aantal activa die verband houden met verschillende protocollen van het DeFiD in het nieuws voor hun positieve prijsevolutie. De Finance Magnates meldden in augustus dat de prijs van BAND (het activum dat verbonden is aan het Bandprotocol) sinds het begin van het jaar met meer dan 6000% was gestegen. In dezelfde maand was de LINK van Chainlink sinds 1 januari met 659,551% gestegen.

Vanaf vandaag zijn deze beide activa – en vele andere DeFi-munten – echter gedaald. LINK had in de afgelopen 24 uur bijna 13 procent afgeworpen en was sinds een wekelijkse piek op zondag 28 procent gezakt; BAND was in de afgelopen 24 uur met 17 procent gedaald en was sinds de wekelijkse piek op donderdag met 30,4 procent gezakt.

Aan de andere kant waren TRON en EOS – twee protocollen die ook zijn gebruikt om DeFi-toepassingen te bouwen – op het moment van de pers in het groen. EOS’s opwaartse beweging lijkt het resultaat te zijn van een terugkoop die had plaatsgevonden in de afgelopen 24 uur, terwijl TRON vrij consistente winsten gedurende de hele week had laten zien.

Naast de mogelijke correlatie met BTC en ETH lijken de prijsdalingen in de DeFi-token ruimte het resultaat te zijn van prijscorrecties die al geruime tijd worden verwacht.

Barst de DeFi-bel?

In een interview in juli vertelde Deniz Omer, hoofd van de groei van het ecosysteem bij Kyber Network, de Finance Magnates dat de prijsverhogingen van de DeFi-munten enigszins deden denken aan de ICO-explosie die eind 2017 plaatsvond.

„In 2017, als je kijkt naar de werkelijke waarde die bestond, zou ik zeggen dat 98 procent daarvan speculatieve waarde was, en slechts twee procent was fundamentele waarde,“ zei Omer. Toen, „over 2018 en 2019, toen de markt leegliep,“ begon de verhouding om te keren: „De fundamentele waarde werd steeds hoger en de speculatieve waarde daalde.

Deniz zei dat ook de verhouding van de speculatieve waarde in het DeFi-ecosysteem „stijgt in vergelijking met de fundamentele waarde.“

„Het is niet dat deze producten niet verbazingwekkend zijn. Ze zijn super verbazingwekkend,“ voegde hij eraan toe. Op hetzelfde moment, hoewel, „wanneer ik een waardering van enkele duizenden dollars voor een soort van governance token zie, ben ik niet zeker dat het vangstmechanisme zorgt voor zo veel waarde om te gaan omhoog.“

Met andere woorden, Deniz geloofde dat de prijsexplosies in sommige DeFi-munten „op korte termijn, in principe“ waren en dat „[…] er een herbalancering en een correctie op een bepaald punt moet komen, vooral als er meer mensen meedoen.“

En inderdaad, het lijkt erop dat de DeFi-markten een soort van buigpunt hebben bereikt, hoewel meer groei en meer correcties in de toekomst zeker worden verwacht.

This entry was posted in Bitcoin.